Kringvormige kale plekken op de hoofdhuid of in de baardlijn wordt Alopecia Areata genoemd. Deze kale plekken ontstaan door ontstekingen in de hoofdhuid waardoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen geblokkeerd wordt en de haren uitvallen.

Over de oorzaak van Alopecia Areata is in het medische circuit veel onduidelijkheid en het kan niet met medicijnen behandeld worden. Er zijn verbanden gevonden met klachten zoals eczeem, hooikoorts, astma en auto-imuun ziekten.

Onze visie

Onze zienswijze is dat bij Alopecia Areata sprake is van ernstigeverzuring van het lichaam en stress. De lymfe in de hoofdhuid raakt verstopt, waardoor voedingsstoffen de haarwortels niet meer voldoende bereiken.

Daarnaast zitten er rondom de haarwortel kleine spiertjes. Tijdens grote stress trekken deze spiertjes samen. Alopecia Areata ontstaat als deze spiertjes gedurende lange tijd gespannen blijven en zo de aanvoer van voedingsstoffen tegenhouden. De combinatie van gespannen spieren, ontstekingen en een tekort aan voedingsstoffen zorgen ervoor dat het haar afsterft en na enkele weken of maanden uitvalt.

Behandeling

Door de lymfestroming op gang te brengen en de afvalstoffen uit de hoofdhuid te verwijderen kan de conditie van de hoofdhuid weer normaal worden. Hierdoor is de voorwaarde voor het herstel van het haar er, maar dit betekent niet dat het haar direct weer terug komt. Stress en het omgaan met negatieve emoties zijn vaak ook belangrijke factoren in het herstelprocos.