Ongeveer 1 op de 3 personen heeft aanleg om kaal te worden. Bij mannen speelt het vanaf de pubertijd. Vrouwen krijgen hier vanaf 5 jaar voor de overgang mee te maken. Ze worden niet helemaal kaal, maar heel dun bovenop het hoofd.

De erfelijke aanleg bepaalt of cellen het enzym 5-alpha-reductase naar binnen laten of niet. Kan dit enzym in de cel komen, dan zet het testosteron om in dihydrotestosteron (DHT). DHT is 8x sterker dan testosteron en versnelt de stofwisseling in de cel.

Gevolgen voor het haar

Een normale haar groeit ca. 5 jaar en sterft dan af. Door de DHT versnelt de stofwisseling in de haarpapil zich, waardoor de haar in plaats van 5 jaar nog maar 1 jaar of nog korter leeft.

Onder de haarwortel zitten gemiddeld 25 moedercellen waaruit een nieuwe haar kan groeien. Zijn deze cellen op, dan kan er geen nieuwe haar meer groeien. Als alle haren 5 jaar leven, dan heb je voor 125 jaar haar, maar als iedere haar nog maar 1 jaar leeft, dan ben je met 25 jaar al kaal.

Behandeling

Medicijnen zoals finasteride zijn erop gericht om de DHT in het lichaam te remmen. Het nadeel hiervan is dat deze medicijnen ook meteen het lichaam verontreinigen en er vaak geen controle is of de dosering juist is.

Ergine Biofanelan Regenerante Plus remt de DHT waar het nodig is: in de hoofdhuid. Deze lotion verlengt de levensduur van het erfelijk bepaalde haar met 2 jaar. Zo kan de kaalheid al snel met 20 jaar vertraagd worden.