Wanneer het lichaam in gealarmeerde staat is, produceert het meer adrenaline. Deze adrenaline wordt tijdens zware fysieke inspanning weer afgebroken.

Melkzuur wordt niet via de urine uitgescheiden, maar kan wel via de zweetklieren het lichaam verlaten. Normaal bevat transpiratie 0,5% melkzuur, bij teveel adrenaline in het bloed kan dit 5-20% zijn. Tevens bevat de transpiratie dan meer urinezuur, amoniak en vetzuren.

Als de zweetklieren in de hoofdhuid extra melkzuur gaan uitscheiden, dan onstaat Fausse Seborree (= “schijnbaar vet haar”). De haren gaan dan vettig aanvoelen door melkzuurkristallen.

Het melkzuur tast op de hoofdhuid in eerste instantie de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Dit veroorzaakt vaak een jeukend gevoel.

Aantasting van het haar

Uiteindelijk kan het melkzuur ook de haren aantasten. Melkzuur tast de kitsubstantie tussen haarschubben aan. Hierdoor worden de haren poreus en slap.

Melkzuur kan uiteindelijk ook doordringen in de haarpapil, waar het de lymfevloeistof verhardt. De haar krijgt geen voedingsstoffen meer en sterft. Doordat de lymfevloeistof een harde bol wordt, blijft de dode haar gevangen zitten in de haarpapil.

Behandeling

De gevolgen van melkzuur kunnen op worden behandeld met een shampoo en lotion die het melkzuur neutraliseren en de gevormde kristallen verwijderen. Hiervoor werken wij met producten van Vicopura en La Biosthetique. Wij informeren u graag welke producten voor u het meest geschikt zijn.