Bij roos is de beschermende zuurmantel van de hoofdhuid ontregeld door een sterke vermeerdering van micro-organismen op de hoofdhuid. Hierdoor gaan de talgklieren te traag of juist te snel werken (droge of vette roos).

Als de zuurmantel ontregeld wordt, raakt de hoofdhuid geïrriteerd en reageert hierop met een veel snellere of juist tragere celdeling. Hierdoor ontstaan de huidschilfers die losse of vaste roos worden genoemd.

Jeuk en roodheid

Bij roos kan de hoofdhuid gespannen en/of geïrriteerd zijn. De huid raakt vaak uitgedroogd doordat de beschermende vetzuurlaag aangetast is en voelt hierdoor warm aan.

Behandeling

Indien roos niet goed behandeld wordt, kan roos chronisch worden. Doordat de hoofdhuid bij chronische roos gedurende lange tijd gespannen en geïrriteerd of juist levenloos en slecht doorbloed is, kan haaruitval ontstaan.

Een goede behandeling van roos is erop gericht de microben op de hoofdhuid, de huid en de talgklieren te normaliseren. Afhankelijk van de hoofdhuid dient deze juist gekalmeerd of gestimuleerd te worden. Op deze wijze kan de zuurmantel herstellen, waardoor de roos vanzelf verdwijnt.

Producten die alleen de loszittende schilfers verwijderen lossen de oorzaak van roos niet op, waardoor roos chronisch wordt.